Cum abordăm copiii cu comportament dificil? 12 reguli de bază în parenting
29.07.2022 21:36
-
Diferențiem comportamentul de persoană. Criticam comportamentul, niciodată copilul. "Ai făcut un lucru rau" NU "Ești un copil rau"
-
Stabilirea unor reguli clare. Copii trebuie sa stie si ce inseamna "nu".
-
Suntem consecvenți. Atat noi cu noi înșine, cât și cu celalalt părinte. O regula odata stabilită și incalcata are aceleași consecințe de fiecare dată. Mama și tata au aceasi atitudine fata de comportament.
-
Evitam sa râdem la comportamente negative. Acest lucru încurajează perpetuarea lor.
-
Nu dam înapoi când copilul are o criza de tantrum. Astfel acesta va invata ca tantrumul duce la primirea de recompensă și că astfel vom face cum dorește el. Consecință prestabilită va apărea oricum.
-
În timpul tantrumului, vorbim copilului de la egal la egal, îi explicam de ce exista acea consecință și ca tantrumul nu va rezolva nimic. Rămânem disponibili emoțional, însă consecință va exista.
-
Orice regulă are o explicație. "Nu este voie sa te urci pe masa pentru că se murdărește și apoi mâncăm microbi" NU "nu ai voie ca asa am spus eu". Copilul trebuie sa înțeleagă motivul.
-
Lăudăm și încurajăm copilul când vedem comportamente pozitive, NU asumăm ca "asa ar trebui sa fie". Dacă este încurajat constant și recompensat prin atenție, va continua sa aleagă comportamentele pozitive. Motivul pentru care mulți copii au comportamente predominant negative este faptul ca primesc mai multa atenție când fac "prostioare".
-
Ii oferim copilului acceptare și iubire necondiționată ca persoană. Acest lucru nu înseamnă că acceptam orice comportament. Orice copil are nevoie de reguli clare pentru o dezvoltare armonioasa. "Te iubesc în continuare, dar comportamentul acesta este foarte urat, nu ne place, ne rănește și are consecință x"
-
Îl educam cu compasiune față de alții și nu superioritate sau inferioritate. Nu e o competiție. Copiii nu trebuie învățați prin comparație ca sunt mai buni sau mai slabi decât alții. Ei sunt ei, alții sunt alții. Nu-i compara.
-
Validează-le emoțiile, dar nu comportamentul. Găsește alternative!"Înțeleg ca ești frustrat, nervos, și eu sunt, dar NU ne comportam asa! Data viitoare când ești nervos încearcă sa x"
-
Evităm să reactionam intr-un mod emoțional in fata lui (sa strigam, să lovim, sa se poata observa lipsa de autocontrol în comportamentul nostru) în caz contrar copilul va învața prin exemplu sa reactioneze astfel. Incercăm sa transmitem regula, atenționarea, consecința pe un ton ferm si calm.
REFERINȚE
Kuppens, S., & Ceulemans, E. (2019). Parenting styles: A closer look at a well-known concept. Journal of child and family studies, 28(1), 168-181.
Bornstein, L., & Bornstein, M. H. (2007). Parenting styles and child social development. Encyclopedia on early childhood development. Montreal: Centre of Excellence for Early Childhood Development and Strategic Knowledge Cluster on Early Child Development.